156465
Book
In basket
Autorem prezentowanej książki jest profesor Uniwersytetu w Oksfordzie, konsultant wielu firm gastronomicznych i laureat Antynobla w dziedzinie gastronomii za odkrycie „akustycznego chipsa”. Naukowiec wychodzi z założenia, że smak jest zjawiskiem polisensorycznym – odbieranym jednocześnie przez różne zmysły. Naukowe badanie czynników wpływających na polisensoryczne doznanie w czasie spożywania jedzenia i napojów nazywa gastrofizyką i wokół tych zagadnień koncentrują się zarówno jego badania naukowe, jak i treści zawarte w prezentowanej książce. Autor opisuje, jak różne zmysły wpływają na smak. Nawiązując na przykład do wspomnianego akustycznego chipsa wyjaśnia, że szeleszczące opakowania chipsów nie są przypadkowe – trzaski otwieranych torebek powodują, że chipsy wydają nam się bardziej kruche. Wspomina także o wykorzystywanych w niektórych restauracjach atomizerach z aromatem, których użycie całkowicie zmienia smak dań. Sporo miejsca poświęca także tak zwanej pornografii spożywczej czyli prezentacji jedzenia „w ruchu” - np. ruchomych protein typu ociekającego żółtka.
Twierdzi, że sprzedaż puddingu czekoladowego firmy Marks i Spencer wzrosła o około 3500 procent po ukazaniu w reklamie puddingu z przesadnie płynnym środkiem. Autor analizuje także inne elementy wpływające na percepcję żywności, takie jak personalizacja produktu czy posiłki doznaniowe (np. teatralizowane). Książka jest bardzo ciekawa i zawiera wiele zaskakujących informacji. Napisana jest dość przystępnym językiem i zadowoli wybrednych czytelników. Zawiera przypisy, bibliografię i nieliczne fotografie. Gorąco polecam.
Availability:
Filia nr 8 (Jasna 2)
All copies are currently on loan: sygn. 159.9 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu zmiany lokalizacji.
Notes:
Tytuł oryginału: Gastrophysics
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 300-437. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again